150323 Charlotte Rohlin poserar fšr ett portrŠtt den 23 mars 2015 i Linkšping. Foto: PŠr Olert / BILDBYRN / Cop 108

”FOTBOLLEN GAV MIG GEMENSKAP”
Charlotte Rohlin är självskriven som ambassadör för Winning Ground Fotbollsfestival. Läs om hur Lotta ser tillbaka på hur allt började, att vara förebild för unga och om att ha fått sin fotbollsdröm uppfylld.

Hur kom det sig att du började spela fotboll?
– Min bror spelade fotboll och därför jag blev intresserad. Jag hade också kompisar som spelade och de tog med mig till en träning. Jag var sex år och började spela i Kenty.

Drömde du om att bli fotbollsproffs?
– Jag spelade tennis och fotboll när jag var yngre. I högstadieåldern tränade jag hårt och fick välja idrott, och valde fotbollen när jag var 14 år. Det var först då jag vill satsa för att se hur bra jag kunde bli i fotboll och hur långt jag kunde nå. Jag ville bli fotbollsproffs och hade en egen inre drivkraft att bli proffs.

Vad är förklaringen till att du lyckades nå målet?
– Jag jobbade hela tiden för att bli bättre och utvecklas som spelare. Jag kom med väldigt sent i landslaget, men jag gjorde hela tiden framsteg. Det fanns ingen utifrån som tyckte och tänkte kring vad jag skulle göra. Det var jag själv som ville träna, gå på extraträningar och spela matcher. Många gånger det var jobbigt, svårt och inte alltid kul, men jag gav aldrig upp utan fortsatte träna. Ju mer jag tränade desto bättre blev jag.

Vilka har varit dina förebilder i fotbollen?
– När jag var liten hade jag inga förebilder, och definitivt ingen tjej som spelade fotboll. Jag har alltid tyckt att Cannavaro är bra och Sergio Ramoz är en annan favorit. På nära håll har Hanna Marklund varit en förebild för att utveckla mitt spel. Det har jag gjort genom att titta på hur hon spelar och vad hon gör bra. Hanna kom jag att möta i Damallsvenskan och spela med i landslaget. Det var kul att få spela ihop med en som man haft som sin förebild!

Varför är förebilder viktiga och hur ser du på dig själv som förebild?
– Som ung är det spännande och viktigt att ha en förebild. Jag är förebild för många unga som tycker det är häftigt att komma nära oss i LFC, se oss spela, få autografer och prata lite efter en träning eller match. Det är viktigt att vi ställer upp på vad som för oss kan verka vara småsaker, men som kan betyda väldigt mycket för tjejerna och killarna som ser upp till mig och andra.

Vad är det bästa som fotbollen har gett dig?
Fotbollen har gett mig massor! Det har gett mig tillhörighet och gemenskap i ett lag. Det är helt fantastiskt att komma många människor nära och tillsammans bygga upp och kämpa för något som exempelvis ett SM-guld. Upplevelsen av stora mästerskap har också varit en stor kick. Jag unnar många att få komma ut och resa, spela stora matcher och träffa spelare från andra nationer. Förhoppningsvis kan jag dela med mig av mina erfarenheter och inspirera andra att jobba hårt för att få vara med om det som jag fått vara med om genom fotbollen.

Hur ser på att vara ambassadör för Winning Ground Fotbollsfestival?
– Jag tycker det är kul att vara ambassadör för Winning Ground som är ett jättebra initiativ! Det blir en fotbollsfest i Linköping och fantastiskt kul att det i år sker i samband med att vi spelar final i Svenska Cupen mot FC Rosengård. Hoppas det kommer massor av folk som hejar och skapar en stämning på läktarna. Det är extra kul att spela inför mycket publik!
– Winning Ground är också viktigt för tjej- och damfotbollen längre fram genom att det kan få fler tjejer att börja spela och att fler fortsätter spela. Att alla som är med i Winning Ground Fotbollsfestival får spela på Linköping Arena är stort och måste vara en riktig upplevelse.
#Winning Ground
Foto: PŠer Olert/BILDBYRÅN

FAKTA – CHARLOTTE ROHLIN
Position: Back
Född: 801202 i Linköping
Nationalitet: Sverige
Landskamper: 68 A, 4 U21, 3 F19, 2 F17
Längd: 174
Vikt: 63
Moderklubb: Linköpings FC (BK Kenty)
Andra klubbar: Linköpings FC (BK Kenty)
Kom till LFC: 1987

INTERVJU MED CHARLOTTE ROHLIN